Artros

Center za ortopedijo in športne poškodbe

Rehabilitacija

Fizioterapija

Skrb za pacienta se ne zaključi z izvedenim ambulantnim pregledom ali diagnostično preiskavo, tudi ne z uspešno izvedenim operativnim posegom, pač pa šele skončanim procesom rehabilitacije.
Prepričani smo, da je za optimalen končni rezultat zdravljenja izjemno pomembno, da celotno diagnostično obdelavo, morebitno potrebno operativno zdravljenje in rehabilitacijo vodi in usmerja isti, ustrezno subspecialno usposobljen ortoped. V želji zagotovitve čim bolj kakovostnega in učinkovitega zdravljenja in s tem tudi čim hitrejšega in uspešnejšega okrevanja, stremimo k temu, da na enem mestu zagotovimo vse našteto.
Programi pooperativne rehabilitacije s fizikalno terapijo, ki jih izvajamo v našem centru so zasnovani povsem individualno in vodeni s strani strokovno usposobljenega fizioterapevta pod nadzorom lečečega specialista ortopeda. Proces rehabilitacije v katerem fizioterapevt hkrati izvaja terapije le pri enem pacientu je nedvomno bistveno učinkovitejši in varnejši, saj omogoča prilagajanje poteka terapij in stopnjevanje aktivnosti glede na hitrost napredovanja rehabilitacije pri vsakem posamezniku posebej. Več informacij o rehabilitaciji v našem centru na www.artros-reha.si.


Izokinetična dinamometrija

To je fiziološko instrumentalno merjenje mišične moči v dinamičnih razmerah. Pri tej tehniki merjenja mišične moči lahko ocenjujemo silo, zmogljivost in vzdržljivost različnih mišičnih skupin pri krožnih gibih v različnih sklepih z določeno in izbrano hitrostjo giba.
Izometrično testiranje lahko koristno in varno uporabljamo pri ocenjevanju napredka rehabilitacije po ortopedskih in travmatoloških posegih na sklepih in kosteh, po konzervativnem zdravljenju poškodb mehkih tkiv (npr. natrganin mišic, daljša imobilizacija) kot tudi pri spremljanju učinka treninga mišične moči in vzdržljivosti. Izredno pomemben podatek, ki ga pridobimo z izokinetičnim testiranjem je primerjava moči agonističnih in antagonističnih mišic, saj je ustrezno razmerje moči med njimi ključno za preprečevanje poškodb kot tudi za učinkovito in varno gibanje v športnih disciplinah pri katerih prihaja do hitrih sprememb smeri gibanja ali pojemkov oziroma pospeškov med igro.
Uporabnost izokinetične dinamometrije pa ni omejena le na testiranje. Zaradi možnosti prilagajanja upora glede na proizvedeno mišično silo, je naprava zelo uporabna za vadbo v celotnem poteku rehabilitacije. Sploh v zgodnjem obdobju po poškodbi je vadba s to napravo bistveno bolj varna, saj natančna kontrola proizvedene mišične napetosti zmanjšuje tveganje za ponovitev ali nastanek novih poškodb. V kasnejših fazah rehabilitacije nam pomaga odkrivati nesorazmerja med močjo posameznih mišičnih skupin, kar je pomemben podatek za nadaljnje načrtovanje in usmerjanje vadbe in kasneje tudi športnega treninga. Podobno uporabna se je izokinetična dinamometrija izkazala tudi pri preventivi športnih poškodb, saj z obdobnimi testiranji lahko na ta način še pred razvojem same poškodbe zaznamo in izmerimo porušena razmerja v aktivaciji različnih mišičnih skupin. Z ustreznim preventivnim programom vadbe zatem ta nesorazmerja lahko tudi odpravimo, še preden se razvije poškodba.


MBST – Celična magnetno resonančna terapija 

Najnovejša terapevtska metoda za zdravljenja osteoartroze ter preobremenitvenih in degenerativnih sprememb v mehkih tkivih sklepov in gibal je celična magnetnoresonančna terapija. Gre za metodo, s katero na neinvaziven način s signali visoko specifičnega alternirajočega elektromagnetnega polja spodbujamo celični metabolizem ter tako izboljšamo vitalnost celic ter preko tega vplivamo na regeneracijo tkiv.
Matoda se zelo uspešno uporablja za zdravljenje začetnih do zmernih degenerativnih okvar hrustanca pri osteoartrozi velikih in malih sklepov, pri težavah s kitami kot so teniški komolec, kronično vnetje Ahilove kite, vezi pogačice ter pri trnu petnice in plantarnem fasciitisu, pa tudi pri kroničnih bolečinah v hrbtenici, ki so posledica degenerativnih sprememb na medvretenčnih ploščicah.


ESWT – terapija z globinskimi udarnimi valovi

Različne preobremenitvene poškodbe kit ter kronični bolečinski sindromi z zategnjenostjo obhrbteničnih mišic nedvomno sodijo med najpogostejše ortopedske težave. Poleg modifikacije telesne aktivnosti, počitka ter klasične fizikalne terapij, ki vključuje običajno terapevtske vaje, obsevanje z ultrazvokom in različna protibolečinska obsevanja kot so laser, diadinamski tokovi ter magnetoterapija, se je v zadnjem času kot izjemno uspešna za odpravljanje tovrstnih težav izkazala terapija z globinskimi udarnimi valovi. Metoda deluje na principu generiranja globinskih udarnih valov, ki povzročajo velika nihanja tlakov v mehkih tkivih. Na ta način se v primeru kalcinacij v mehkih tkivih poskuša doseči razpad kalcinacij na manjše delce, ki se zatem lahko resorbirajo. Pri tendinozah se s to terapijo spodbudi prekrvitev kit, kar pospeši regeneracijo kit, pri mišičnih zateglostih in vozlih, ki se pojavljajo pri kroničnih bolečinskih sindromih v predelu hrbtenice, pa lahko na ta način sprostimo mišični spazem in olajšamo bolečino.


 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s