Artros

Center za ortopedijo in športne poškodbe

Diagnostika


Ultrazvok mišično skeletnega sistema

Ultrazvočna preiskava je zaradi dostopnosti in sorazmerne preprostosti izvedbe pogosto prva preiskovalna metoda v ortopediji. Primerna je kot začetna preiskava za odkrivanje bolezenskih in poškodbenih sprememb v predelu ramenskega sklepa, komolca in gležnja kot tudi za spoznavanje poškodb in obolenj različnih mehkih tkiv gibal kot so kite, vezi in mišice. Manj pogoste a pri določenih problemih vseeno smiselne so preiskave kolenskega sklepa in kolka.

 

diagnostika-ultrazvok-misicno-skeletnega-sistema


Digitalno rentgensko slikanje

Naš center v Ljubljani je opremljen s sodobnim digitalnim rentgenskim aparatom Siemens Axiom multix, ki omogoča izvajanje rentgenske skeletne diagnostike po najsodobnejših standardih ob minimalni izpostavljenosti rentgenskemu sevanju. Pacienti lahko tako vso osnovno skeletno diagnostiko, ki je najpogosteje potrebna, opravijo kar v okviru ortopedskega pregleda v naši ambulanti. Z neposredno komunikacijo med ortopedom in rentgenskim inženirjem, ki slikanje opravi ter s standardizacijo projekcij izvedenih pri posameznih poškodbah in stanjih poskrbimo, da so slike tehnično brezhibne in imajo kar največjo diagnostično vrednost.

Na ta način se izognemo nepotrebnemu podvajanju oz. ponavljanju preiskav in zmanjšujemo potrebo po dodatnih preiskavah. Digitalna tehnika zagotavlja ustrezno arhiviranje slikovnega materiala, tako je možno v primeru, da se slike izgubijo, pri nas natisniti nove.

diagnostika-digitalno-rentgensko-slikanje


Magnetna resonanca

Diagnostično slikanje z magnetno resonanco je tehnika slikanja notranje zgradbe telesa z uporabo magneta, radijskih valov in računalnika. Naprava ne uporablja rentgenskih žarkov in po do sedaj znanih podatkih ni zdravju škodljiva. Preiskava omogoča zelo natančen vpogled v stanje mehkih tkiv v telesu. Zaradi svoje lastnosti se v ortopedije uporablja predvsem za prikaz vezi in kit, meniskusov, hrustančnega tkiva in tudi mišic. Je pa tudi vodilna preiskava velikih in malih sklepov ter hrbtenice (medvretenčne ploščice) in mehkih tkiv gibal (mišice, tkiva). Magnetna resonanca je edina slikovna radiološka metoda, ki omogoča sočasen pregled vseh anatomskih struktur hrbtenice, kot so kostni elementi, medvretenčna ploščica, mali sklepi, vezi in mišice. Na indikacijo nevrologa, nevrokirurga in drugih specialistov se magnetna resonanca opravlja tudi za glavo. Nudimo tudi najsodobnejšo preiskavo MRI za vpogled v stanje hrustanca, ki je metoda biokemijskega slikanja. To je edina preiskava, ki izmeri biološko strukturo hrustanca, na podlagi tega pa pokaže, kakšna je poškodba, koliko je stara oziroma sveža in kakšna je njena velikost oziroma globina. Za razliko od običajne MRI-preiskave, ki pokaže samo sliko stanja, najsodobnejša metoda dGEMRIC določi številčne vrednosti glavnih bioloških parametrov v kolenu in pokaže, ali obstajajo odstopanja od normalnega stanja.

34-sh_mr_34967_12_lowres_1-a4c032b0ae990a83


EMG

EMG preiskava je skupno ime za teste, s katerimi ocenjujemo delovanje živcev in mišic, predvsem na rokah in nogah. Preiskava  traja 20 minut do ene ure. Vodi jo zdravnik specialist nevrolog. S preiskavo merimo električno aktivnost živcev in mišic, ki jo detektiramo z elektrodami. Elektrode so površinske, nalepimo jih na kožo nad živec ali mišico, ali pa igelne, ki jih zabodemo v mišico. Praviloma uporabljamo tudi stimulacijske elektrode – tudi površinske, nalepljene ali postavljene na kožo nad živec – preko katerih dražimo živce z električnimi impulzi.

Preiskava je nenevarna, ni tvegana za zdravje, ne pušča trajnih posledic, ne terja nobene posebne previdnosti in zanjo ni absolutnih kontraindikacij. Povzroča lahko minimalne bolečine zaradi električnega draženja in zbadanja. Zaradi zbadanja lahko nastanejo manjši podkožni hematomi. Zbadanje mišic lahko pri občutljivih  ljudeh zaradi neprijetnosti povzroči rahlo slabost in omotico.


 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s