Artros

Center za ortopedijo in športne poškodbe

Ortopedska plastika poravna vse prste

Komentiraj

štalc

Jurij Štalc, dr. med., specialist ortopedske kirurgije

 

Spoštovani uporabnik svetovnega spleta. Če te krivi prsti na nogi vsaj malo zanimajo, se gotovo nisi mogel upreti skušnjavi in si kliknil na povezavo, ki obljublja, da se boš znebil nadležnega hallux valgus. Mene je pritegnila smešna slovenščina, ki že na daleč vpije, da gre za nekaj sumljivega. Vsak s še tako bornim znanjem slovenskega jezika ima namreč v sebi vsaj toliko Toporišiča, da besedo valgus sklanja. Dokončno me je premamilo dejstvo, da obljubljajo odstranitev razlogov in ne simptomov, kar se mi je na področju kirurgije palca zdelo prijetno in osvežujoče presenečenje, saj celo premnogi kirurgi pogosto spregledajo vzroke z nastanek deformacije. Končno nekdo razmišlja podobno, kot jaz. Kliknil sem.

Rešitev-za-hallux-valgus.eu

»Kdo je pa Milan Drolc,« je bila prva misel, ki mi je šinila v glavo. Saj poznam vse fante, ki delajo v moji branži. Če je strokovnjak za obolenja nog, ki ima že 15 let ambulanto v Ljubljani, kako to, da ni še nikdar noben njegov bolnik prišel k meni po drugo mnenje? Ali pa moj bolnik prišel na pregled z njegovim izvidom? Hitro poguglam in nič. Objave o Štefki Drolc (https://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0tefka_Drolc) in Milanu Kučanu (https://sl.wikipedia.org/wiki/Milan_Ku%C4%8Dan). Dobro skriva to svojo ambulanto, si mislim. Berem naprej in zaznavam vse več modrosti – haluks valgus je težavno obolenje in da bi se ga znebili je potrebna ogromna močna volja. Potrebujete nekaj močnega – pravo orožje. V vmesnem času so oglaševani produkt že kupile Hana iz Kranja, Marija iz Lucije, Anja iz Vrhnike in Zofka iz Radomelj, Urška iz Boštanja… Berem, stopnjujem napetost, trepetam pred revolucijo, ki mi bo iz rok iztrgala kruh in na koncu strani zagledam inovativno opornico iz ortopedske plastike Hallu Forte.

Forte ali piano?

»Ajaaaa,« vzkliknem. Še ena spletna potegavščina. Nekdo pod lažnim imenom oglašuje produkt, ki ga ima zadnjih deset let vsaj v dveh različicah na policah vsaka trgovina z medicinsko-tehničnimi pripomočki. Opornica za korekcijo hallux valgus deformacije za nočno nošnjo. Hitro pogledam ceno in glej ga zlomka, res gre za potegavščino, cena je namreč kljub izjemni akciji 5% višja od cene primerljivega proizvoda priznane blagovne znamke v spletni trgovini največjega slovenskega trgovca medicinskih pripomočkov. Še malce poguglam in opazim, da gre pravzaprav za ameriško podjetje, ki preko poljskega ponudnika spletnega gostovanja oglaša najverjetneje kitajski proizvod. Ah, ta prelepa globalizacija.

Schrödingerjev palček

Sodobno zdravljenje naj bi temeljilo na dokazih, kar pomeni, da si vsako obolenje želimo zdraviti na način, za katerega je na znanstveno neoporečno dokazano, da je učinkovit.  O učinkovitosti uporabe opornice za nočno korekcijo hallux valgus deformacije je bilo narejenih malo raziskav, vse niti ne ustrezajo strogim znanstvenim kriterijem, zato obsežna analiza dokazov v zvezi z zdravljenjem hallux valgus deformacije, objavljena v Clinical Evidence leta 2009 (J. Ferrari, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907787/pdf/2009-1112.pdf) že na prvi strani odgovori na naše vprašanje. Ni dokazov, ali nočne opornice preprečujejo slabšanje deformacije. In to je to. Ni dokazov, ni jih bilo niti 2009, ni jih niti 2016. To pomeni, da v tem stanju nedoločljivosti zgoraj omenjenemu Milanu niti ne moremo očitati, da oglašuje neučinkovite izdelke? Ali mu pač lahko očitamo, da se okorišča s prodajo izdelkov, za katere ne more z gotovostjo trditi, da res pomagajo? Ah, to prelepo pomanjkanje dokazov.

Ne popraskaj moža po nogah

Kadar primanjkuje dokazov se razvijejo miti. Gostilniške debate in anekdote: »Spomnim se ene Micke iz Ilirske Bistrice…« Naj vam zaupam svojo. Živel je kovač, ki je imel kobilo. In kot vsaka dobra kovačeva kobila, je bila tudi ta bosa. Tako se je enkrat en mlad zdravnik odpravil v trgovino in svoji ženi kupil opornici za nočno uporabo, ker seveda ne vemo, če slučajno morda ne pomaga in vsekakor ne škodi. In seveda je žena z veseljem sprejela nasvet, opornici zvečer namestila, ponoči pa ne kaj prida spala. Bojda je bilo neprijetno, celo boleče. Z zadnjo trditvijo sem se strinjal tudi sam, ko sem se zjutraj zbudil ves opraskan po nogah. Očitno je bil ježek precej oster. Opornici sta zdaj že več let v istem predalu – ugodno prodam.

Ogromna močna volja

K sreči moje žene palci več ne bolijo in tudi ukrivili se niso (pri nekaterih bolniki se močna bolečina na tipičnem mestu pojavi še preden se razvije deformacija. Praviloma gre za bolnike, pri katerih se prične posedati vzdolžni stopalni lok, kar je v nosečnosti zaradi zmehčanja veziva in dodatne teže dokaj pogosto, op.a.). Nekega lepega pomladnega dne je namreč med sprehajanjem z vozičkom ugotovila, da se je bolečina razširila že pod drugi prst, zato je svojim bolečim nogam napovedala totalno vojno. Čevlji, sploh tisti s petko, so do jeseni počakali v omari, na nogah so se znašle berfutke (https://en.wikipedia.org/wiki/Vibram_FiveFingers), poleg vozičkanja pa je rekreacija obsegala tudi vaje za krepitev intrinzičnih mišic stopala, predvsem mišice abduktor palca, krepitev vzdolžnega loka in raztezne vaje za zadnjo kinetično verigo. Preprečujemo dejavnike tveganja za razvoj hallux valgus deformacije in zaenkrat nam kaže dobro.

P.S.: Našel sem še eno ljubko poimenovanje hallux valgusa. Španci mu pravijo juanete (Juan – Janez). Res je čas, da tudi mi opustimo suhoparen latinski izraz! https://www.youtube.com/watch?v=TgU27yoRydE https://www.youtube.com/watch?v=S9-NVI4vWMg

 

Artros

Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s