Artros

Center za ortopedijo in športne poškodbe

Bomo v prihodnosti spet tekli bosi?

1 komentar

Screen_Shot_2013-08-23_at_12_55_08_PM

Vsesplošni napredek človeštva poskuša ljudem olajšati življenje na različne načine.

Včasih gre pri vsem tem tudi za kvazi rešitve, ki ljudem prinesejo več škode kot koristi oz. ima korist od tega le tisti, ki to ljudem ponuja.

Tako smo dobili takšne in drugačne rešitve. Med njimi tudi procesirano hrano, računalnike, avtomobile … Skratka stvari, ki oblikujejo naše življenje in brez katerih ne moremo živeti. Tako vsaj mislimo.

Ob vsem tem pa smo izgubili še občutek za zmernost.

Če se osredotočimo zgolj na našteto, bi lahko rekli še, da smo ‘pridobili’ slabšo kakovost hrane, manj gibanja zaradi vožnje z avtom, več sedenja, ker se je delo preselilo za računalnike itd. Če izberemo in nadaljujemo pot v tej smeri, smo lahko kaj hitro tam, kjer si nismo želeli biti.

Nekateri se poskušajo izogniti stvaritvam napredka, za katere menijo, da prinašajo več škode kot koristi. Lahko rečemo, da želijo v sedanjosti in prihodnosti živeti preteklost.

Tukaj naj opozorim, da preteklost ni nujno slabša od sedanjosti ali prihodnosti, čeprav se komu na prvi pogled zdi, da je tako. Prav to se dogaja tudi s tekaškimi copatami.

V razvoju je trend bosonogega teka

Oz. tek z minimalistično obutvijo.

V želji izpopolniti tekaški čevelj smo po mnenju nekaterih ustvarili verjetno eno izmed najbolj uničujočih stvari za svoja stopala. Z željo po večjem udobju smo si naredili škodo, saj so mišice stopal postale šibkejše.

Raziskovalci ugotavljajo, ali je vredno sezuti obuvala in se odreči udobju. Odgovor še ni povsem jasen. Medtem ko so pretekle raziskave pokazale, da se je pri bosonogih tekačih oz. tekačih z minimalistično obutvijo zmanjšal odstotek poškodb, nove dodajajo, da je bolj kot to, kaj imamo obuti (ali sezuto), pomembno, kako tečemo. Tisti, ki tečejo prek pete, imajo ne glede na obutev veliko večjo možnost poškodb.

Zanimiva je še študija, ki kaže, da bosonogi tekači in tekači z minimalistično obutvijo tečejo bolj ekonomično, kar pomeni, da porabijo manj energije in so bolj učinkoviti kot tekači z obutvijo.

Za več informacij o bosonogem teku predlagam ogled te spletne strani: Biomechanics of Foot Strikes & Applications to Running Barefoot or in Minimal Footwear.

Ne glede na to, da so rezultati raziskav takšni, da kar kličejo po sezuvanju obuval, bodimo potrpežljivi. Če že izberemo tak način teka, naj bo ta postopen in počasen. Ne nazadnje je večina od nas že skoraj vse življenje obuta.

Ob tem bi vas rad še spomnil, da raziskave govorijo tudi o pomembnosti tehnike teka. Kako naj bi tekli oz. katere so lahko napake pri teku, si oglejte v videu: Napake pri teku I in Napake pri teku II.

Vir: http://borci.telodrom.com/bomo-v-prihodnosti-spet-tekli-bosi/

Artros

One thought on “Bomo v prihodnosti spet tekli bosi?

  1. No, jaz pa bi dodala samo še to, da je pomembno poleg tehnike teka tudi to, kje tečeš. Mislim, da bosi tekači ne spadajo na asfalt, pa naj bo to tek po prstih ali petah ali pa povaljano stopalo ! LP Vlasta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s