Artros

Center za ortopedijo in športne poškodbe

Pomen pravilne telesne drže

Komentiraj

clovek-razvoj-drza_i620x280

Pravilna telesna drža je ena izmed osnov zdravega načina življenja. S pravilno držo se lahko med drugim izognemo utrujenosti, bolečinam in poškodbam. Je tudi temelj, na katerem lažje in bolj kvalitetno gradimo vse življenjske aktivnosti.

Slaba drža je pogosto odraz našega sedečega načina življenja. Ker veliko sedimo ali napačno vadimo, se zgodi, da nam ramena silijo naprej, prsni koš se zapira, glava se nagiba naprej, gibljivost v kolčnem sklepu pa se omeji.

Spremeni se torej celotna drža, kar je rezultat skrajšanja ali šibkosti določenih mišic. Poleg tega se pojavijo nepravilni položaji sklepov, kar vodi do bolečin in morebitnih poškodb.

S tem mogoče lahko pojasnimo, zakaj se ljudje v prvih nekaj tednih ali celo med prvo vadbo brez strokovne podpore velikokrat poškodujejo. Da se to ne zgodi, je zato izrednega pomena vaditi pod strokovnim nadzorom.

Včasih sprememb sami niti ne opazimo, dokler nas bolečine ne opozorijo, da je z nami nekaj narobe. Ker je telo izjemno prilagodljivo in na vsak način želi ohraniti težišče telesa, se prilagodi, kot je le mogoče. Vendar to pomeni, da se včasih prilagodi tudi tako, da porablja več energije za ohranjanje težišča. Taka prilagoditev pogosto vodi do utrujenosti, glavobolov ter bolečin in zategnjenosti v vratu, ramenih in hrbtu.

Temu bi se lahko izognili z izboljšanjem telesne drže in tako bi razbremenili mišice, vezi in sklepe, ki morajo v primeru slabše drže delati nadure.

Če tega ne storimo, nas v najslabšem primeru takšen stres stane resne poškodbe, degeneracije kosti ali bolezni, kot je osteoartritis.

Dalibor Todorović, prof. šp. vzg.

Dalibor Todorovič

Dalibor Todorovič

Dalibor Todorović je po osnovni izobrazbi profesor športne vzgoje. Med samim študijem je pridobival znanja z mnogih področij športnega treniranja, od anatomije, fiziologije, psihologije, medicine športa, osnovne motorike, biomehanike in športne rekreacije do nekaterih športnih disciplin. V okviru smeri športno treniranje se je podrobneje posvetil fitnesu.

Več na http://telodrom.com/

Vir: http://www.aktivni.si/zdravje/preventiva/pomen-pravilne-telesne-drze/

Artros

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s