Artros

Center za ortopedijo in športne poškodbe

Magnetna resonanca v ortopediji

Komentiraj

Prednosti in slabosti

Glavne prednosti so njena neinvazivnost, dobra preglednost tudi globlje ležečih tkiv in visoka stopnja natančnosti. Slaba stran te preiskave so zaradi tehnološke zapletenosti opreme razmeroma visoka cena, trajanje posamezne preiskave (v povprečju od 30 do 45 minut), pri zaprtih sistemih, kjer preiskovanec leži v cevi, pa imajo mnogi težave z občutkom utesnjenosti in težko prenašajo postopek.

Stran z utesnjenostjo med preiskavo!

Posebej za preiskave v ortopediji so bili v zadnjih letih razviti specializirani sistemi za magnetnoresonančno tomografijo. Prednost teh naprav je, da so manjše in praviloma oblikovane odprto. Pri slikanju je v območju magnetnega polja tako le sklep ali predel telesa, ki ga preiskujemo. Preiskava na takšnem aparatu za pacien ta ni neprijetna, saj ne povzroča občutka utesnjenosti, njena diagnostična vrednost pa je enaka kot pri večjih aparatih z zaprtim prostorom za pacienta.

Slikanje z magnetno resonanco v centru Artros

V centru Artros uporabljamo specializiran aparat za magnetno resonanco Esaote Opera, prirejen za diagnostiko ortoped skih poškodb in obolenj. Aparat je odprt, zato lahko preiskavo brez težav izvedemo tudi pri klavstrofobičnih pacientih. V povprečju traja 45 minut, najpogostejše indikacije zanjo pa so raztrganje sprednje križne vezi kolena, poškodba kolenskih meniskusov in hrustanca, raztrganje kit rotatorne manšete ramena, nestabilnost ramena ter različna obolenja in poškodbe komolca, zapestja in gležnja.

Capture-----

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s