Artros

Center za ortopedijo in športne poškodbe

Koleno od A do Ž

Komentiraj

Koleno je sklep, ki ga sestavljata zgornja sklepna površina golenice in spodnja sklepna površina stegnenice. Dodatno v kolenskem sklepu po površini stegnenice drsi še pogačica, ki je vpeta med kito štiriglave stegenske mišice (kvadricepsa) in vez pogačice, ki se v spodnjem delu narašča na sprednjo površino golenice.

Manjša izmed kosti v predelu goleni, ki jo imenujemo mečnica, nima neposrednega stika s kolenom, temveč tvori majhen sklep nekoliko pod kolenom z zunanjo površino golenice.

Proti obremenitvam odporna struktura

Sklepne površine končnih delov golenice in stegnenice ter zadnja površina pogačice so prekrite s hrustancem. Gre za strukturo, ki je izjemno odporna proti mehaničnim obremenitvam in hkrati zelo gladka, kar zagotavlja drsenje sklepnih površin ob minimalnem trenju.

Vezi zagotavljajo stabilnost

Stabilnost sklepu zagotavljajo vezi, imenujemo jih tudi ligamenti. Pri stranskih vezeh gre za ojačitve sklepne ovojnice; te vezi se nahajajo na notranji in zunanji strani kolena in zagotavljajo stransko stabilnost. V notranjosti kolena sta še sprednja in zadnja križna vez, ki sklepu dajeta stabilnost pri translacijskih premikih med stegnenico in golenico v smeri naprej in nazaj ter obenem tudi rotacijsko stabilnost pri kompleksnih gibih, ki vključujejo rotacijo v vzdolžni osi golenice.

Meniskusi v obliki polmeseca

V notranjosti kolenskega sklepa se med sklepno površino golenice in stegnenice nahajata medialni (notranji) in lateralni (zunanji) meniskus. Gre za vezivno hrustančni strukturi v obliki polmeseca, ki povečujeta obremenilno površino med stegnenico in golenico ter tako zmanjšujeta točkovne obremenitve sklepa. Pri nekontroliranih gibih se zlasti notranji meniskus pogosto poškoduje. Takšna poškodba meniskusa povzroča zatikanje sklepa ter občasne ostre bolečine, lahko tudi otekanje sklepa.

 Štiriglava mišica

Ekstenzorni (iztegovalni) aparat kolena tvori štiriglava stegenska mišica na sprednjem delu stegna. Ta prek kite, ki se narašča na pogačico in prek vezi pogačice posredno na zgornji sprednji del golenice, omogoča iztegovanje kolena in stojo. Na zadnji strani stegna so stegenske mišice upogibalke, ki omogočajo krčenje kolena in tudi kolka.

Artroza
Obraba sklepov je stanje, pri katerem so okvarjene hrustančne površine sklepa, sicer namenjene zagotavljanju gladkega drsenja sklepnih površin. Pri obrabi se v sklepu pojavlja zaradi negladkih površin občutek preskokov in zatikanja, sklep lahko poka, oteka, pogosto je boleč. Najpogostejša je idiopatska oblika obrabe, ki se razvije zaradi skupnega delovanja več dejavnikov, kot so genetska predispozicija, preobremenjevanje sklepa in predhodne poškodbe sklepa. Obraba lahko prizadene vsak sklep, pogosteje pa so prizadeti veliki sklepi nog (kolki, kolena) in hrbtenica.

 

Koleno je v vseh obdobjih življenja izpostavljeno različnim poškodbam, preobremenitvam in obrabi.

Več si lahko ogledate na naši spletni strani!

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s